Jak zabezpieczyć płytki z cegły w kuchni?

16 września 2021 Przez Natalia Werner

Kuchnia jest bez wątpienia sercem każdego domu. Chcemy zatem, aby była praktyczna i prezentowała się nieskazitelnie, a jednocześnie zachwycają wystrojem. Trendy w aranżacjach kuchennych są różne, ale jeden z nich zasługuje na szczególną uwagę. Płytki z cegły zastosowane na ścianie w kuchni nadają pomieszczeniu wyjątkowego sznytu, a przy tym stanowią uniwersalną bazę dla wielu stylów wnętrzarskich.

Czy ceglana ściana w kuchni to dobry pomysł?

Mnóstwo osób zadaje sobie to pytanie jeszcze na etapie aranżacji kuchennej przestrzeni. Wbrew pozorom cegłę rozbiórkową można stosować niemal wszędzie, również w zabudowie kuchennej. Jest trwała, naturalna, a przy tym wyjątkowo efektowna. Aby jednak cieszyć się cegłą w idealnym stanie, należy płytki właściwie zabezpieczyć.

Najważniejszą kwestią jest w tym przypadku poprawny wybór preparatu do konserwacji płytek z cegły rozbiórkowej. Należy zatem wziąć pod uwagę miejsce montażu, a co za tym idzie warunki użytkowania płytek.

Zabezpieczenie przed brudem i wilgocią

Płytki ceglane montowane w kuchni należy bezwzględnie zabezpieczyć specjalistycznym preparatem. Dzięki temu zabrudzenia nie będą wnikały w strukturę cegły, przez co materiał będzie łatwiejszy w czyszczeniu. Płytki nie stracą również swojej naturalnej, żywej barwy. Co więcej, odpowiednio zabezpieczona cegła rozbiórkowa nie będzie pyliła.

Na rynku dostępne są dwa produkty, które służą jako zabezpieczenie przed brudem, wilgocią i pyleniem:

  • impregnat,
  • lakier akrylowy

Impregnat czy lakier akrylowy?

Choć oba preparaty służą do zabezpieczania płytek z cegły rozbiórkowej, ich skład i przeznaczenie nieco się od siebie różnią. Pozostawiający matową powierzchnię impregnat stosuje się zazwyczaj tam, gdzie płytki ceglane są narażone na wyjątkowo trudne warunki eksploatacyjne. Sprawdza się doskonale nie tylko w kuchni, ale również w łazience i w korytarzu.

Lakier akrylowy natomiast tworzy na płytkach z cegły rozbiórkowej bardzo delikatną warstwę o satynowym połysku. Polakierowane płytki wykazują dużą odporność na różnego rodzaju zabrudzenia typowe dla kuchni. Prawidłowo zastosowany akryl zapobiega również wchłanianiu wilgoci z pary wodnej, a także podwyższa odporność cegły na zarysowania i inne uszkodzenia mechaniczne. Tym samym ułatwia czyszczenie płytek ceglanych, które wystarczy regularnie przemywać zwilżoną ściereczką lub miękką gąbką.

Lakier akrylowy i impregnat to dwa najczęściej stosowane sposoby na zabezpieczenie płytek ceglanych w kuchni. Jako ochronę można również potraktować malowanie płytek farbą. Ta metoda ma jednak sporo ograniczeń i dotyczy przede wszystkim płytek o jednobarwnym licu.

Jeśli szukasz profesjonalnego preparatu, który zabezpieczy Twoją ścianę z cegły, polecamy  przede wszystkim impregnat ProtectGuard® HD. Świetnie chroni płytki przed tłustymi plamami, wilgocią i wszelkimi zabrudzeniami charakterystycznymi dla zabudowy kuchennej. Dzięki temu produktowi konserwacja powierzchni stanie się znacznie prostsza i szybsza, a Twoja ceglana ściana przez wiele lat będzie wyglądać jak nowa.

Ponadczasowa kuchnia z cegłą w tle

Ceglana ściana w kuchni jest nie tylko bardzo efektowna, ale przede wszystkim nigdy nie wychodzi z mody. Stanowi idealną bazę do różnych stylów wnętrzarskich. Sprawdzi się zarówno w nowoczesnym lub industrialnym wydaniu, jak i w otoczeniu rustykalnych lub skandynawskich dodatków. Uniwersalność płytek ceglanych łączy wielbicieli nieszablonowych rozwiązań na całym świecie. Jeśli i Ty należysz do tego grona, możesz śmiało sięgnąć po cegłę w kuchennej aranżacji. Odpowiednio zabezpieczona, z pewnością będzie się genialnie prezentować przez wiele lat, bez względu na zmieniające się mody i style w architekturze wnętrz.

Przeczytaj inne poradniki

Oglądaj nasz kanał na YT