Nie będziemy ukrywać, że pytania o możliwość położenia cegły w kuchni lub cegły w łazience otrzymujemy od Państwa bardzo często. Wychodząc naprzeciw temu, postanowiliśmy napisać osobny artykuł, który mamy nadzieję rozwieje wszelkie wątpliwości. Nie mniej jednak już na wstępie odpowiemy – „Tak, można. Pod pewnymi warunkami jednak”. A jakimi? Zapraszamy do lektury.
Tak naprawdę nie istnieją przeciwwskazania do zastosowania cegły w pomieszczeniach takich, jak kuchnia czy łazienka. Głównymi obawami, które najczęściej od Państwa słyszymy, jest wilgotność, narażenie płytek na ogólne działanie wody oraz w przypadku kuchni różne zapachy oraz możliwości zabrudzenia.
Przy zastosowaniu odpowiedniej techniki i wykorzystaniu dedykowanych do tego preparatów nie istnieje żadne ryzyko, trwałego zabrudzenia, przesiąknięcia zapachem, powstania pleśni czy wręcz odpadnięcia płytek.
Pierwszym i podstawowym warunkiem położenia płytek ceglanych, w kuchni bądź łazience jest fugowanie. Fugowanie to powinno być przeprowadzone tylko i wyłącznie techniką „na mokro”, dzięki temu zapobiegamy powstawaniu pęcherzyków powietrza w fudze, które później z uwagi na wszędobylską wilgoć w kuchni czy łazience mogłyby stać się wylęgarnią pleśni. Fugując płytki z cegły metodą „na mokro”, całkowicie temu jednak zapobiegamy.
Kładąc cegłę, musimy pamiętać o odpowiednim zaimpregnowaniu. Dedykowane do tego celu impregnaty zabezpieczają ścianę i sprawiają, że woda nie wsiąka w strukturę płytek. Właściwe impregnaty sprawiają również że tłuszcz oraz wszelkie inne zabrudzenia jesteśmy w stanie zetrzeć ze ściany tylko i wyłącznie za pomocą wilgotnej ściereczki. Nie będzie potrzebne żmudne szorowanie ani czyszczenie, a na cegle po zabrudzeniu nie pozostanie nawet najmniejszy ślad. Podobnie ma się kwestia za zatrzymaniem zapachu, odpowiednie zaimpregnowanie sprawi, że nasza ściana nie stanie się nośnikiem kuchennych woni.
Zdarza się też, że wyrażacie Państwo obawę o np. wypłukanie fugi poprzez działanie wody w łazience. Tutaj też z pomocą przychodzi fugowanie „na mokro” oraz oczywiście impregnacja. Po wyschnięciu, kleju, fugi oraz odpowiedniego impregnatu wypłukanie fugi jest całkowicie niemożliwe.
Tak jak wspominaliśmy na wstępie, wyrażane przez Państwo obawy w związku z zamysłem położeniem cegieł w kuchni czy cegły w łazience, są bardzo częste. Wszelkie obawy i pytania są jak najbardziej słuszne, jednak przy zastosowaniu właściwych kroków i preparatów nie będą miały one jednak żadnego pokrycia. W razie potrzeby służymy oczywiście radą i pomocą zarówno przy montażu, jak i przy doborze odpowiednich preparatów.
Pamiętajmy, wielką cegły jest właśnie różnorodna możliwość ich zastosowania. Jeżeli tylko mamy ochotę cieszyć się licami w kuchni bądź łazience, to śmiało możemy do tego dążyć, ważne, abyśmy zachowali oczywiście warunki wspomniane w tym artykule.
Jak położyć cegłę na ścianę? Poradnik
Cegła na ścianie w kuchni - poradnik